فلزات رنگین، گنجینههای پنهان صنعت تولید
فلزات غیرآهنی یا به اصطلاح عامیانه فلزات رنگین آلیاژها یا فلزاتی هستند که میزان آهن در آنها کم است یا اصلا آهن ندارند. تمام فلزات به جز آهن در دسته فلزات غیرآهنی قرار میگیرند. این فلزات به صورت طبیعی در طبیعت با رنگی غیر از خاکستری وجود دارند. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این دسته از فلزات و انواع و کاربرد و قیمت فلزات رنگی آنها آشنا شویم. آلوم ارس، مرکز فروش فلزات رنگین در تهران، فلزات قبیل مس، برنج و فسفر برنز را در حجمها و اندازههای مختلف برای فروش خرد و عمده ارائه میکند. برای استعلام قیمت روز این فلزات و ثبت سفارش با شمارههای ما تماس بگیرید.
فلزات رنگین به کدام دسته از آلیاژها گفته میشود؟
فلزات در طبیعت به دو شکل آهنی و غیر آهنی پیدا میشوند. آهن در فلزات غیرآهنی یا اصلا وجود ندارد یا مقدار آن بسیار پایین است. فلزات غیرآهنی مثل نقره، طلا و مس اولین فلزاتی بودند که توسط انسانها ذوب و استفاده میشدند. فلزات رنگین برای استفاده جذاب بودند چون مقاومت بالایی در برابر خوردگی داشتند، درست برعکس آهن. از این دست فلزها میتوان به مس، برنج، آلومینیوم و لوله فسفر برنز اشاره کرد. با مراجعه به منابع تاریخی میتوان فهمید که اولین فلزی که انسان آن را ذوب کرد و بعد دوباره از آن استفاده کرد فلز مس بوده است. از فلزات رایج دیگر مثل طلا و نقره در آن زمان برای ساخت لوازم دیگر استفاده میشد چون قابلیت انعطافپذیری آنها بالاتر از مس یا آهن بود.۰۲۱۶۶۸۰۷۶۶۲ – ۰۲۱۶۶۳۹۱۵۲۳
منظور از فلزات رنگین چیست؟
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم به آن دسته از آلیاژهایی که تقریبا هیچ عنصر آهنی در ترکیب آنها وجود ندارد فلزات رنگین یا Non-ferrous metals گفته میشود. از جمله این فلزات میتوان به آلومینیوم، مس، برنج، فسفر برنز، نیکل، قلع و روی اشاره کرد. طلا، نقره، پلاتین، کبالت، جیوه، تنگستن و … از جمله فلزات رنگی گرانبها هستند که مصارف خاص خود را دارند. فلزات غیرآهنی معمولا از فلزات آهندار گرانتر هستند. دلیل این بالا بودن قیمت به ویژگیهای خاص و منحصربهفرد آنها برمیگردد. برای مثال مس رسانایی بالایی دارد و آلومینیوم به شدت سبک است. تقاضای بالا برای استفاده از این فلزات در صنایع مختلف باعث بالا رفتن قیمت میشود. گرچه با وجود تمام این ویژگیهای خاص نقطه ذوب این فلزات به شدت پایین است و برای استفاده در محیطهایی که دمای بالایی دارند مناسب نیستند.
انواع فلزات رنگین رایج
فلزات رنگین شامل تمام آلیاژهای بدون آهن هستند، در ادامه به بعضی از رایجترین فلزات غیرآهنی اشاره میکنیم:
مس از فلزات رنگی
مس یکی از معروفترین فلزات غیرآهنی است که انسان از هزاران سال پیش تا کنون از آن استفاده میکند. این آلیاژ گرانبها به صورت گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. از ترکیب این آلیاژ با روی فلز برنج و از ترکیب آن با قلع فلز برنز به دست میآید. مس و آلیاژهای شامل آن رسانایی حرارتی و الکتریکی بالایی دارند، در برابر خوردگی مقاوماند و انعطافپذیری بالایی دارند. همین رسانایی بالا باعث شده مس یکی از محبوبترین انواع فلزات رنگین برای ساخت مبدلهای حرارتی یا مخازن گرمایشی، به عنوان رسانای الکتریکی خوب برای سیمکشی در موتورها، برای لولهکشی و همینطور برای ساخت قابلمههای خانگی و حتی مجسمهسازی از آن استفاده شود. میلگرد و تسمه مسی را به صورت عمده از آلوم ارس خریداری نمایید. ۰۲۱۶۶۸۰۷۶۶۲ – ۰۲۱۶۶۳۹۱۵۲۳
آلومینیوم از محبوبترین فلزات غیرآهنی
آلومینیوم نیز یکی دیگر از معروفترین انواع فلزات رنگین است. این فلز سبک و منعطف در صنایع مختلفی به کار میرود. آلومینیوم با اینکه آلیاژ گران به حساب میآید اما به عنوان فلز پایه برای ساخت آلیاژهای ترکیبی دیگر استفاده میشود. آلومینیوم در برابر خوردگی مقاومت بالایی دارد و گرما و الکتریسیته را به خوبی منتقل میکند. وزن سبک این فلز رنگی باعث شده برای استفاده در ساخت هواپیما، خودرو و قایقهای تفریحی انتخاب خوبی باشد.
برنج:
برنج یکی دیگر از فلزات غیرآهنی است که از ترکیب مس و روی به دست میآید. در واقع مس عنصر اصلی در ساخت برنج است. در بعضی موارد به این ترکیب کمی نیکل، آلومینیوم، آهن یا سیلیکون نیز اضافه میشود. برای مثال C85500 از 63% مس و 40% روی و حدود 0.8% آلومینیوم ساخته میشود که آن را با نام برنج زرد هم میشناسند. از آنجایی که درصد روی در این آلیاژ زیاد است پس در دسته برنجها قرار میگیرد. برنج مقاومت رنگی بالایی دارد و دیرتر کدر میشود. همچنین انعطافپذیری آن نسبت به مس بالاتر است و نقطه ذوب آن بین 900 تا 940 درجه سانتیگراد تغییر میکند. میزان سختی برنج با تغییر درصد مس و روی تغییر میکند. از این آلیاژ زرد رنگ در دکوراسیون منزل و ساخت دستگیره درها، ساخت مهمات جنگی، مغزی قفلها و بعضی از سازهای موسیقی استفاده میشود. تسمه و گرد برنجی را از الوم ارس به صورت عمده و جزئی خریداری نمایید. ۰۲۱۶۶۸۰۷۶۶۲ – ۰۲۱۶۶۳۹۱۵۲۳
فسفر برنز
آلیاژ فسفر برنز از ترکیب مس، قلع و فسفر ساخته میشوند. بین 0.5 تا 11% قلع و 0.01 تا 0.35% فسفر در این ترکیب وجود دارد. وجود قلع در این آلیاژ مقاومت در برابر خوردگی و استحکام را بالا میبرد و وجود فسفر نیز مقاومت در برابر سایش و سختی آلیاژ را زیاد میکند. فسفر برنز منعطف، شکلپذیر و مقاوم است و همین آن را به یکی از فلزات رنگین پرطرفدار تبدیل کرده. از این آلیاژ معمولا در محصولات الکتریکی استفاده میشود. به دلیل مقاومت در برابر خوردگی در سیلندرها، دیافراگمها و واشرهای فنری نیز به کار میرود. برای ساخت فنرهای صنعتی و بزرگ که باید فشار زیادی را تحمل کنند و در عین حال بتوانند حالت خود را نگهدارند از آلیاژ فسفر برنز استفاده میشود. نام علمی فسفر برنز USN C50100 تا C54200 است.
سرب یکی دیگر از فلزات رنگی
سرب در طول قرنها یکی از پرکاربردترین انواع فلزات رنگین بوده است. از این آلیاژ برای ساخت گلولههای سربی و ساخت رنگ استفاده میشد. اما مطالعاتی که بعدها انجام شد نشان داد که آزاد شدن این آلیاژ در طبیعت ایمن نیست. سرب یکی از سنگینترین فلزات رایج است و مقاومت بسیار زیادی در برابر خوردگی دارد. این آلیاژ در مواجه با بسیاری از مواد شیمیایی واکنش نمیدهد و قابلیت چکشخواری بالایی دارد. گرچه امروزه دیگر کاربردهای قدیمی سرب مجاز نیست اما در حال حاضر از آن برای ساخت باتریها، کابلهای برق و مخازن اسید استفاده میشود.
روی
آلیاژ روی را از سنگ معدن روی با نام کالامین میگیرند. این سنگ پس از استخراج از طبیعت در کارخانههای ریختگری بزرگ ذوب میشود و از آن آلیاژ روی به دست میآید. روی آبی رنگ است و نقطه ذوب آن به 419 درجه سانتیگراد میرسد. مقاومت روی در برابر خوردگی و زنگزدگی بسیار بالاست و قابلیت چکشخواری خوبی دارد. از مهمترین کاربردهای آلیاژ روی میتوان به گالوانیزه کردن فولاد اشاره کرد. همچنین از ترکیب روی با مس میتوان آلیاژ برنج ساخت.
کاربردهای فلزات رنگین
از فلزات غیرآهنی برای طیف وسیعی از کاربردهای تجاری، صنعتی و مسکونی استفاده میشود. برای استفاده درست از این فلزات باید آنها را متناسب با پروژه مورد نظر انتخاب کرد. خواص منحصربهفرد این فلزات باعث شده بتوانند در موارد مختلفی جای فلزات آهنی را بگیرند. برای مثال آلیاژ آلومینیوم میتواند در مواردی جایگزین فولاد شود، از طرفی خواص مغناطیسی آهن را میتوان با آلیاژ کبالت یا نیکل تقلید کرد. با این حال این فلزات به دلیل بالا بودن قیمت نمیتوانند در همه جا به عنوان جایگزین فلزات آهنی باشند. انتخاب فلزات سنگین برای استفاده در صنایع مختلف باید با احتیاط و با در نظر گرفتن تمام جوانب پروژه باشد. از جمله خواص فلزات غیرآهنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقاومت بالا در برابر خوردگی
- رسانایی حرارتی و الکتریکی بالا
- چگالی کم
- مغناطیسی نبودن
- وجود رنگهای جذاب
بازیافت فلزات رنگین
فلزات غیرآهنی معمولا قابل بازیافت هستند و بخش مهمی از صنعت متالورژی را به خود اختصاص میدهند. در کارخانههای بزرگ ریختهگری فلزات رنگینی که قبلا استفاده شدهاند ذوب شده و دوباره مورد استفاده قرار میگیرند. خوشبختانه تمام فلزات غیرآهنی را میتواند بارها و بارها بازیافت کرد بدون اینکه هیچکدام از خواص اصلی خود را از دست بدهند. برای مثال در برزیل سالانه 98.2% از قوطیهای آلومینیومی بازیافت میشوند. تقریبا 40% از کل آلومینیوم مورد استفاده در بسیاری از صنایع مختلف نیز از بازیافت آلیاژهای رنگین به دست میآیند. بازیافت فلزات سنگین علاوه بر تاثیر مثبتی که بر محیط زیست دارد یک تصمیم اقتصادی نیز به حساب میآید. چون استفاده مجدد از موادی که قبلا استخراج شدهاند نسبت به استخراج دوباره آنها هزینه کمتری دارد.
قیمت جهانی فلزات رنگی
قیمت فروش فلزات رنگین در جهان مدام در حال تغییر است و نمیتوان قیمت ثابت و مشخصی برای آنها در نظر گرفت. برای استعلام قیمت انواع فلزات رنگین از جمله برنج، مس و فسفر برنز میتوانید با آلوم ارس، مرکز فروش فلزات رنگین در تهران، تماس بگیرید. ۶۶۳۹۱۵۲۲ – ۶۶۳۹۱۵۲۳ – ۶۶۸۰۶۷۷۸ – ۶۶۸۰۷۶۶۲ – ۰۹۱۲۵۲۸۶۴۵۹
عوامل زیادی هستند که روی قیمت فلزات رنگی تاثیر دارند:
نوسانات ارز: یکی از مهمترین عواملی که میتواند باعث بالا و پایین رفتن قیمت فلزات رنگین شود نوسانات قیمت ارز است. این فلزات در بازار جهانی با ارز بینالمللی معامله میشوند و تغییر قیمت ارز تاثیر مستقیم روی قیمت این فلزات دارد.
تحریم: وجود تحریمها و محدودیت مبادلات بینالمللی باعث میشود قیمت این فلزات در مناطقی که دسترسی راحتی به آنها وجود ندارد بیشتر از سایر کشورها باشد.
گمرک: هر کشوری سیاستهای گمرکی مخصوص به خود را دارد. بعضی از کشورها برای صادرات یا واردات فلزات رنگین مالیات و نرخهای عوارض سنگین در نظر میگیرند. این موضوع روی قیمت این فلزات در بازار عمومی نیز تاثیر دارد.
کلام پایانی
استفاده از فلزات رنگی توسط انسانها پیشینه هزاران ساله دارد. از این فلزات برای کاربردهای مختلف استفاده میشود. از تزئینات ظریف و سبک در منزل گرفته تا صنایع سنگین مثل ساخت هواپیما. این فلزات به دلیل وجود ویژگیهایی مثل وزن پایین، مقاومت در برابر خوردگی و خواص غیر مغناطیسی گزینه مناسبی برای جایگزینی فلزات آهنی هستند. خاصیت چکشخواری بالای این فلزات باعث شده برای استفاده در ساخت زیورآلات و مجسمههای تزئینی هم مناسب باشند. آلوم ارس به عنوان یک مرکز فروش فلزات رنگین در تهران انواع آلیاژهای رنگی از قبیل مس، برنج و فسفر برنز را برای فروش ارائه میدهد. برای استعلام قیمت دقیق و ثبت سفارش عمده و خرد با شمارههای ما تماس بگیرید تا کارشناسان آلوم ارس شما را راهنمایی کنند. ۶۶۳۹۱۵۲۲ – ۶۶۳۹۱۵۲۳ – ۶۶۸۰۶۷۷۸ – ۶۶۸۰۷۶۶۲ – ۰۹۱۲۵۲۸۶۴۵۹ – ۰۲۱۶۶۸۰۷۶۶۲ – ۰۲۱۶۶۳۹۱۵۲۳
سوالات متداول
به چه آلیاژهایی فلزات رنگین گفته میشود؟
به آلیاژهایی که هیچ عنصر آهنی در آنها وجود ندارد فلزات رنگین میگویند. مانند فلزات مسی و برنجی
فلزات رنگی شامل چه چیزهایی میشوند؟
از جمله این فلزات میتوان به آلومینیوم، مس، برنج، فسفر برنز، روی، طلا و نفره اشاره کرد.
از کجا می توانم میلگرد مسی خریداری کنم؟
شما می توانید برای تمامی محصولات میلگرد و تسمه مسی و برنجی را از آلوم ارس با قیمت مناسب خریداری نمایید.